NEDERLANDS


Lancering Belgische Raad van Roma, Sinti en Woonwagenbewoners

Op 5 juni 2012 wordt de Belgische Raad van Roma, Sinti en Woonwagenbewoners (RRSW) officieel voorgesteld aan het publiek tijdens ERIO’s confernetie “Goede Praktijken omtrent Roma Integratie in Europa”. We zijn zeer verheugd om dit goede voorbeeld van integratie, zelf-organisatie en empowerment van Roma, Sinti en Woonwagenbewoners (RSW) in België te kunnen voorstellen.
De Raad bestaat momenteel uit 16 leden van de RSW gemeenschappen uit heel België en van verschillende landen van herkomst. De leden van de Raad vertegenwoordigen hun gemeenschappen en zullen dan ook nauw met hen samenwerken, evenals met de lokale, regionale en federale overheden. De voornaamste doelstelling van de Raad is het verbeteren van de integratie van RSW in de Belgische samenleving via bemiddeling, beleidsbeïnvloeding en bewustmaking.
De Raad zal optreden als bemiddelaar tussen de overheden en de gemeenschappen en zal daarenboven ook samenwerken met andere organisatie die werken met RSW. Het werk van de Raad zal ondersteund worden door vijf werkgroepen die zullen debateren over de volgende onderwerpen: onderwijs en jeugd; tewerkstellinge en sociale zaken; huisvesting en gezondheidszorg; media en cultuur en tot slot migratie, integratie, non-discriminatie en mensenrechten.
De Raad zal aanbevelingen formuleren en zoeken naar oplossingen in het voordeel van de RSW, gebaseerd op de mening van experten en de resultaten van de debatten die plaatsvinden in de werkgroepen. Bovendien zullen de leden van de Raad in nauw contact staan met de doelgroep zelf opdat ze een volledig zicht krijgen op het dagelijks leven van RSW in België en in het bijzonder, opdat ze de bezorgdheden en problemen kennen waar de gemeenschappen mee geconfronteerd worden.
Het “European Roma Information Office” (ERIO) is zeer trots om het resultaat van een oprichtingsproces van twee jaar aan het publiek te kunnen voorstellen. ERIO heeft de oprichting van de Raad ondersteund door het verlenen van technische en logistieke bijstand, via vormingen, seminaries en administratieve ondersteuning. Wij geloven dan ook sterk in de meerwaarde van een Belgische Raad van Roma, Sinti en Woonwagenbewoners die een stem geeft aan de gemeenschappen om het beleid dat op hen gericht is mee te kunnen vormgeven. ERIO zal doorgaan met het steunen van het werk van de Raad en wij hopen ten zeerste dat de officiële erkenning van de Raad niet meer veraf is.